Diskuze

Diskuze o indických běžcích

Přidat nový komentář »
  • Michaela Carbolová says:

Dobry den, jsme novacci v chovu a potrebuji poradit. Kacka nam poprve sedi na vejcich, zitra to je 21 dni od zasednuti. Tudiz cekam, ze za tyden zacne lihnuti. Na noc je v kachniku s kacerem a jeste jednou kackou. Jak mam pripravit kachnik a okoli pro mala kachnata?. Kachnik mame jeden, oploceny, z neho chodi ven do velke zahrady a ke koupacimu bazenku. Dekuji.

• Jindřiška Brožová says:

Dobrý den, mám dva roky starého kačera a kachnu, chtěla jsem hejno zvětšit a koupila dvě odrostlá kachňta. Po několika dnech, kdy byli odděleně (ale viděli na sebe) jsem je pustila k sobě na obrovské zahradě. Zprvu na ně kačer útočil jen trochu, chodili po zahradě spolu. Po dvou hodinách jsem je přišla zkontrolovat a bylo po nich. Kačer obě zabil. Je tohle normální? Děkuji

• Dobrý den, to mě mrzí, jak byla ta „odrostlá“ kachňata stará? Víte jistě že to byl kačer, nemohlo je zabít něco jiného? Jestli je to normální nevím, v krajním případě se to stát může, osobně jsem se s tím ale nesetkal. admin Lukáš

• Jindřiška Brožová says:

Kachňatům byly 3 měsíce a byly to kachny…nebyla na nich žádná zranění, kdyby to byla liška, kuna, pes…tak by na nich něco muselo být vidět. Babička vyprávěla, že jednou viděla kačera jak skočil na jiného mladého kačera a zadusil ho(kdysi). AI říká, že některý velmi dominantní kačer s příliš vyvinutým teritoriálním pudem se může cítit ohrožen v přístupu ke zdrojům pro sebe a svoji partnerku a tak to může udělat… Děkuji za reakci….ať se daří

• Mě se to nezdá. 3měsíční „kachňata“ to už jsou v podstatě dospělé kachny, navíc pokud to byly kachny(samice), kačer je obvykle sice prohání a pojímá, ale že by je takto rychle obě během 2 hodin zabil mi nepřijde pravděpodobné. Možná pokud by to byli kačeři, tak by na ně asi opakovaně útočil, ale i tak by začali být postupně oškubaní, poranění, zkrátka trvalo by to déle. Spíš mě napadá ještě možnost jestli se nemohly v zahradě zadusit slimákem, byly z přirozeného odchovu nebo z líhně? Mají na zahradě dostatek vody(kyblíků) na zapití slimáků?

• Kateřina says:

Dobrý den,

od loňského léta chováme indické běžce (3 kačenky a 1 kačera) a nyní v neděli 1. června se nám začala líhnout kačátka, která velmi svědomitě vyseděla jediná přírodně zbarvená kačenka, ty zbylé dvě neseděly, tráví venku čas s kačerem. Kačátka se líhla od zmíněné neděle do středy, kdy jich bylo 6, ve čtvrtek 5. června jsme je ze zavřeného kachníku poprvé pustili ven a jsou úžasní, je to malý zázrak.

Můj první dotaz zní: Co se stane s ostatními vejci v hnízdě? Snažili jsme se jejich počet redukovat a vajíčka značit, ovšem i tak zůstává nyní v hnízdě 12 vajec. Kačenka na nich ještě občas asi sedí, ráno bývají teplá, ale hodně času už tráví s malými venku a vodí je po zahradě. Je ještě šance, že by se líhla další kačátka, nebo mám už zůstavší vejce vyměnit za podkladky?

Můj druhý dotaz zní: Na jaře snášely vejce všechny tři kachny, nyní už delší dobu nacházíme vždy pouze dvě vajíčka. Zanesené vejce mimo kachník najdu jen v případě, kdy v kachníku bylo ráno jen jedno nové vajíčko. Je možné, že by jedna z kačenek úplně přerušila snášku?

Za případné odpovědi Vám moc děkuji.

Zdraví Kateřina

• Dobrý den Kateřino,
      předně jsem rád že se vám chov ib daří a přináší vám radost i v podobě kachňátek. Pokud jde o zbylá vejce v hnízdě, píšete, že je to již cca týden od vylíhnutí posledního, což je už dlouhá doba, ale pro jistotu můžete zkusit dát těsně k vajíčkům ucho a poslechnout jestli některé tzv.neťuká, slyšela byste zevnitř takové jakoby ťukání, což by znamenalo že uvnitř je živé kachně, které má ještě šanci se vylíhnout, ale nebylo by to bez rizika. Nám se takhle jeden opozdilec vylíhl s odstupem asi 3 dnů a máma kachna už ho nepřijala, museli jsme ji zastoupit, opozdilec dostal jméno Kulí a dodnes je tu s námi už 8 let 🙂
      K vašemu druhému dotazu, podle mě počty odpovídají, kachna která seděla a vyvedla kachňátka ta v tomto období nesnáší (může opět začít ale s odstupem cca několika týdnů) a 2 vajíčka v kachníku jsou od 2 zbývajících kachen které neseděly. Za mě vše ok.
      Mějte se ať se daří. admin Lukáš

• Lenka says:

Dobrý den. Od 14.5. mám 6 kachňat. Kachna (bílá) vzala kachňata hned na vodu (přes 30m2). Všichni žerou namočenou pšenici a směs pro kachňata je nedotčená. Je to normální? Včera si sedla druhá kachna (černá) na 4 vejce. Moje otázka – kdy znovu začne snášet bílá kachna, když na konci června půjdou kachňata do nového domova? Každá kachna má svůj kachník. 14 dní před líhnutím zavřu kačera na noc k bílé kachně.
    Děkuji, krásné léto a všem úspěšný chov IB

• Dobrý den, dá se říct že kachna začne znovu snášet až to uzná za vhodné, neexistuje na to žádná předepsaná lhůta, mohou to být dny, týdny… Směs pro kachňata obsahuje vše potřebné pro správný vývin v prvních týdnech, osobně bych preferoval krmit aspoň první 2-3 týdny touto směsí. Pokud dávají přednost pšenici, tak jim ji prostě nedávejte na výběr. admin Lukáš

• Táňa says:

Zdravím,
    Máme malá káčata, indického běžce,a jedno se pořád točí dokolečka.
    Nemáte s tím někdo zkušenosti?
    Díky Táňa.

• Dobrý den, to co popisujete přímo ne, ale měli jsme jedno kachně které se neudrželo na nožičkách a přepadávalo, kačky ho vyhazovaly z hnízda, tak jsme ho vzali domů ale ještě ten den bohužel umřelo. To co popisujete může být nějaký neurologický problém, ale nejsem veterinář a takto na dálku je to jen hádání. Můžete mu zkusit dát nějaké vitamíny (hlavně B), tím nic nezkazíte. admin Lukáš

• Dobrý den,zdravím, dlouho jsem se neozvala.
    Běžce mám již sedmý rok.Stále mám původního kačera a novější kačky.
    Od letošního jara je kačer agrasivní na jednu kačku.Neustále ji honí,od ostatních odhání, štípe.Samozřejmě se na zahradě v tu chvíli nedá chytit.
    Už jsem vyzkoušela nechat ho zavřeného mimo kačky, ty jsou venku v pohodě.
    Už jsem s ním tak nazlobená, že ho snad budu muset vyměnit ,Ale to nechci.
    Je pěkyný černohnědý s hlavou hezky vybarvenou.Ale…co s ním .Kačka je schovaná pod keři .Jakmile se přiblíží k ostatním je to křik po celé zahradě.
    Jak dlouho ho mohu takhle separovat.Ráno musím vlést do kachníku za velkého boje ho chytím a dam do klece.Má vše vodu , krmení.
    Když ho pustím je hodinku možná dvě klid a pak to jde nanovo.
    Poradíte mi ??

• Dobrý den, to se bohužel občas stává, i my máme letos dvě nové kačky a náš kačer je už několik týdnů prohání. Někdy to trvá než se hierarchie v hejnu ustálí, navíc jaro je takové bouřlivější období plné „hormonů“. Nic moc s tím ale nezmůžete, pokud jí vyloženě neubližuje tak, že by jí hrozilo nějaké zranění, tak bych to nechal. Osobně si myslím, že násilné zavírání kačera do klece může vše jen zhoršit, rozbíjíte mu jeho pokusy o dominantní postavení, bude z toho akorát ve stresu a klidně si pak může svoji frustraci o to víc vybíjet právě na té kačce. Pokud bych je už odděloval tak nejlépe jen nějakým plůtkem, aby na sebe viděli ale nemohli k sobě. Bohužel na na to neexistuje jediný správný postup, budu se opakovat, ale chce to pozorovat a zkoušet. admin Lukáš

• Michal says:

Dobrý den může kačer indického běžce bít spolu s kachnou a kachňaty, neublíží jim, děkuji.

• Dobrý den. Na to neexistuje jediná správná odpověň ano/ne, záleží na povaze kačera a jejich vzájemném vztahu, někteří kačeři mohou být na malé agresivní, někteří jsou naopak klidní a starostliví otcové. Chce to pozorovat a zkoušet. admin Lukáš

Napsat komentář: Jirka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *